2016. október 21., péntek

Összehasonlítás emlékezőhab matracok: Ikea Matrand, Jysk F30 WellPur, Ceriflex Classic Memory.KIKA New Memory

Manapság rengetegen vásárolnak emllékezőhab matracokat. Az, hogy milyen tulajdonságai vannak a memory -foam néven is ismert anyagnak számtalan helyen el lehet olvasni. Hőmérsékletre lágyulnak, tökéletesen követik a test alakját, nem alakulnak ki kellemetlen nyomáspontok stb. Ezek azok az előnyök melyeketet általában kihangsúlyoznak ez ezzel kapcsolatos cikkek. Azt kevésbé emelik ki, hogy a hagyományos emlékezőhab sokkal kevésbé lélegzik mint bármilyen másik hab, ami miatt azért egy-egy melegebb hónapban lehetnek kellemetlen percei azoknak akik nem ragaszkodnak a radikálisan megnövekedett páratartalomhoz és a jelentős hőmérséklet emelkedéshez az ágyban., A másik amit szintén nem hangsúlyoz senki, mivel hőmérsékletre lágyul az anyag tényleg sokkal puhább lesz megnövekedett hálószobai hőmérséklet esetén. 




A mai összehasonlító tesztben megvizsgálunk négy, egyszerű a piac belépő modelljét mely semmilyen különleges extrát nem tartalmaz széles körben elérhető, és elfogadható minőséget képvisel annak érdekében, hogy aki ilyen típusú matracot szeretne racionális különbséget tudjon tenni az egymáshoz nagyon hasonlító termékek között. Ami nagyon fontos az emlékezőhabbal kapcsolatban, a sima ezekben a matracokban is használt alapanyag minőségének egyik fontos paramétere a hab sűrűsége.

IKEA MATRAND

Az egyik legnépszerűbb és Magyarországon egyértelműen a legtöbb matracot forgalmazó áruház az IKEA. Vajon ebben a kategóriában mit tud nyújtani.

Az IKEA matracok jelentős része Lengyelországban készül, csak és kizárólag a legnagyobb és legjelentősebb beszállítókkal dolgozik és elkészült a saját üzemei is ami nem kérdés, hogy a legszigorúbb minőségi követelmények szerint készítik a matracot.

Az IKEA MATRAND emlékezőhab matrac 18 cm vastag a két habot tartalmazó mag 16 cm-es.

A mag:  Az IKEA MATRAND matrac egy homogén szerkezetű regasztott lemezekből álló matrac. A tartó mag egy normál PUR hab 28 kg/m3. Ez egy teljesen átlagos, de teljesen egységes szerkezetű, megfelelő légáteresztő képességű normál hab. A 28 as normál hab egy már viszonylag jó alátámasztást nyújtó mag, de ez a talán elfogadható matracokban használt tartóhabok legalső kategóriája. Az emlékezőhab réteg  50 kg/m3 sűrűségű, a keménységi mutatót sehol nem adják meg, de általában ez az a sűrűség ami még nem túl lágy. Az alábbi metszetkéoen látszik a mag szerkezeti felépítése és a magok vastagsága is. Mivel nem adják meg a pontos méreteket, a kép szerint kb 11-12 cm a tartóhab vastagsága és 4-5 cm a memory foam-é. A tartómag keresztirányú vágásai a jobb lélegzőképesség és a szellőzés miatt kerültek kialakításra nagy valószínűséggel

A MATRAND keresztmetszeti képe 
A huzat:  A huzat levehető mosható 60 C fokon. A azövet kevert textília, a fekvő felület 64/ Pes 36% pamut., az oldal 73 % pamut 27% Pes. A matracokon található szövetek jelentős része műszálas anyag, aki szereti ha van valamilyen mennyiségű pamut a matracában akkor biztos örül. A huzat tartós, kiváló tapintású, remekül lélegzik és esztétikus megjelenésű. A moshatóság miatt PES vlies-el steppelt, a kép alapján max 200gr/m2. 

Keménység, érzet & komfort

Az IKEA MATRAND matrac közepesen kemény az emlékezőhab miatt, jól támaszt alá és komfortos emlékezőhab érzést nyújt azok számára akik szeretik az ilyen párnázóréteget.

A matrac vákuum csomagolt , rendkívül egyszerű a szállítása és pár órán belül visszanyeri alakját azonban ennél a matracnál tényleg ne árt betartani a minimum 24 -órás  várakozási időt.

Az IKEA 25 év garanciát kínál, ami megdöbbentően sok ehhez a minőséghez képest nyilván érdemes elolvasni a feltételeket melyek gyártási hibára vonatkoznak. Természetesen nehéz elképzelni, hogy a matrac mindennapos használat mellett kibír 25 évet, de nem is hiszem, hogy valaki szeretné olyan sokáig élvezni.


JYSK F30 WellPUR



A JYSK a DÄNISCHES BETTENLAGER magyarországi vállalkozása rengeteg üzlettel az ország teljes területén, számottevő matracválasztékkal.

A JYSK az nem nagyon határozza meg melyik üzemben készülnek a matracai de az IKEA-hoz hasonlóan a saját márkás termékei szintén a vezető gyártók üzemeiben készülhetnek, Lengyelország vagy a Baltikum területéről,





A mag : A JYSK F30 WellPUR matrac habjai lemezekből állnak, hasonlóan az IKEA matracához egy normál tartóhab illetve egy normál emlékezőhab.. Teljesen homogén szerkezetű ragasztott monoblock matrac, a tartómag egy normál 30 kg/m3 sűrűségű 30 as keménységű lemez. Jól lélegzik és ebben a kategóriában teljesen elfogadható sűrűségű és keménységű alátámasztást biztosít, viszonylag átlagos testsúly mellett akár hosszabb távon is. A hab magassága a megadott adatok alapján 14 cm. Az emlékezőhab 4 cm a külföldi katalógusokban megadott sűrűsége 50 kg/m3. Ez a memory -foam az általánosan használt normál emlékezőhab ebben a kategóriában. A mag kialakítása egyszerű, nincsenek levegőáramlást segítő csatornák.




A huzat. A JYSK F30 matrac huzata levehető mosható 40 C fokon. Az összetétele 55 % Polyester és 45 % bambusz szál. A bambusz kifejezetten antiallergén alapanyag nem nagyon szeretik a poratkák, illetve a gyapjúhoz hasonló élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Az alapanyag tartós és ellenáll a normál használattal okozott kopásnak viszonlag hosszú távon. A hasonló szöveteknek megfelelően kiválóan lélegzik, habár sokat nem segít az emlékezőhab csekély légáteresztési képességén. A matrac max 200 gr PES vliessel van steppelve ami nem járul hozzá nagyon a fekvési komfort növeléséhez, de legalább mosható.
JYSK F30 WellPUR

Keménység, érzet & komfort

A JYSK F30 WellPur matrac egy viszonylag keményebb fekvést biztosít , természetesen a memory matracokhoz képest, köszönhetően a keményebb tartómagnak és a homogén egységes szerkezetű emlékezőhabnak. 


A matrac vákuum csomagolt , rendkívül egyszerű a szállítása és pár órán belül visszanyeri alakját azonban ennél a matracnál tényleg ne árt betartani a minimum 24 -órás  várakozási időt.

A JYSK 25 év szavatosságot kínál egy év garancia mellett. Mivel a szavatosság a gyártási hibákra vonatkozik akár ennek a többszörösét is ajánlhatná, a normálisan érvényesíthető garancia elképesztően rövidnek tűnik, vagy tisztában vannak a matrac tényleges képességeive

Ceriflex Classic Memory 13+4

A CERIFLEX egy olaszországi matracgyártó cég tekercselt matracaival már több éve van jelen a magyar piacon.

A matrac egy dél-olaszországi üzemben készül, alapvetően olasz alapanyagokból, szigórú minőségbiztosítási feltételek mellett.










A mag : A CERIFLEX Classic Memory 13+4 matrac egy homogén normál habokból álló emlékezőhab matrac. A tartómag 30kg/m3 normál hab amely 13 cm vastag. Egységes szerkezetű, kiváló lélegzőképességekkel rendelkező kifejezetten alvásra és tartós teherviselésre tervezett speciális habosítással készült hab. Az emlékezőhab egy 50kg/m3 sűrűségű memory foam amely tökéletesen követi a test alakját.  A két hab monoblock szerkezetű semmilyen felületi kialakíást nem tartalmaz. Mind a két hab ebben a kategóriában általánosan használt minőségnek felel meg. A tartó normál PUR hab vastgsága 13 cm a memory-foam-é 4 cm. Ez alapvetően elég a nyomáscsökkentő érzés átadásához.

A huzat: A CERIFLEX matrac huzata ALOE VERA kikészítésű antibakteriális, kifejezetten alvásra tervezett szövet. Nem levehető és mosható, érdemes egy matracvédőt alkalmazni a higiénia maximális fenntartása és az egyszerű kezelhetőség érdekében. Az alapanyag tartós, normális használat mellett kifejezetten hosszú távon sem látszik rajta elváltozás. Jól lélegzik melyet segít a 300 gr/m2 PES steppelés is. Az alátámasztása  hasonló a korábban vizsgált két típuséhoz.

Ceriflex C M tekercselt matrac



Keménység, érzet & komfort

A CERIFLEX Classic 13+4 matrac egy viszonylag keményebb fekvést biztosít , természetesen a memory matracokhoz képest, köszönhetően a keményebb tartómagnak és a homogén egységes szerkezetű emlékezőhabnak. 


A matrac vákuum csomagolt , rendkívül egyszerű a szállítása és pár órán belül visszanyeri alakját és azonnal használható. Általában az interneten rendelt darabok kiszállítása az egész ország területén ingyenes.

A garanciális idő 10 év gyártói garancia ami a matrac minden elemére vonatkozik. A CERIFLEX matracra nem szavatosságot vállalnak hanem garanciális felelősséget.





KIKA NEW Memory

A KIKA változatos bútor és kiegészítő választékkal ma Magyarország egyik legnagyobb bútor kiskereskedelmi lánca.

A KIKA New Memory matrac egy levehető mosható huzatú, ragasztott monoblock szerkezetű emlékezőhab matrac.










A mag : A KIKA New Memory matrac magja két részből áll, asonlóan az előző három matrachoz egy normál hab tartómagból és egy memory-foam részből.  A maghatározás szerint a artólemez egy 30 kg/m3 es homogén lemez amit a forgalmazó "Waterfoam"-nak nevez. Ez nem világos, hogy mit jelent a legközelebbi meghatározás szerint, egy rugalmas poliuretán habot, ami egyébként bármilyen normál habról elmondható. Ez a réteg 12 cm magas, a szerkezete egységes, jól lélegzik. Az emlékezőhab réteg 50kg/m3 normál memory-foam "Visco-Mind " megjelöléssel ami nem takar semmi különlegeset, ugyanolyan emlékezőhab mint az előző matracokban. A KIKA New Memory matrac annyiban azért eltér az előző három matractól, hogy a huzatban az egyik oldalán 2 cm emlékezőhab van steppelve ami minden képpen hozzájárul a memory-foam érzéshez és érezhetőbbé teszi annak hatását. Ez ugyan az az 50Kg os hab mint a matracmagban.


A huzat : A Huzat levehető mosható 30 C fokon, talán a steppelt memory réteg miatt egy kicsit nehezebben és lassabban szárad illetve nagyobb körültekintést igényel a mosása. A huzat műszálas, kifejezetten alvásra tervezett, tartós strapabíró szövet. Tisztán tartása egyszerű és kifejezetten jól lélegzik.

Kika New Memory
Keménység, érzet & komfort

A KIKA New Memory  matrac viszonylag keményebb fekvést biztosít , természetesen a memory matracokhoz képest, köszönhetően a keményebb tartómagnak és a homogén egységes szerkezetű emlékezőhabnak., illetve az extra memory-foam steppelt rétegnek a huzatban.


A matrac vákuum csomagolt, rendkívül egyszerű a szállítása, kicsomagolás után pár órán belül használható és az alakját visszanyeri.

A garanciális idő 10 év, melynek részletei a KIKA garanciális feltételei alapján járnak.



Amint azt láthatjuk, a négy matrac gyakorlatilag azonos alapanyagokbólépül fel, az IKEA matrac tartóhabja a legalacsonyabb sűrűségű, viszont az az egyetlen ami tartalmaz lélegzőcsatornákat a memory hab alatt. A négy matrac közül három levehető huzattal készül, nyilván aki saját maga szeretné otthon kimosni a huzatot annak ez előny lehet, habár nem a legegyszerűbb feladat érdemes inkább matracvédőt használni ami rendkívül kényelmessé teszi a matrac ápolását és beszerzés is olcsó. 

Ami megítéslésem szerint a legfontosabb a négy matrac szerkezeti felépítése azonos, gyakorlatilag ugyanolyan alapanyagokból készül. A huzat és a mag minősége is gyakorlatilag azonos a matracoknál. Ami érdekes az az árak közötti jelentős eltérés. A KIKA matrac huzatába steppelt 2 cm.es memory foam lehet van akinek megéri, úgy mint az IKEA matrac esztétikailag és kidolgozottságában szebb külseje is. Ha szigorúan azonban a felhasznált alapanyagokat, a kivitelezést és a garanciális időt nézzük akkor a négy matrac között elsősorban az ár a döntő különbség hiszen más eltérés gyakorlatilag nincs közöttük.


Összeshasonlító táblázat





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...