2013. november 12., kedd

Tanácsadás kérdések...

Talán a blog bevezető cikkében  még régebben írtam a cél az, hogy a matracokkal kapcsolatos rengeteg hamis információk közül valahogy le lehessen szűrni az igazságot. Ma betéved valaki egy kereskedésbe és gyakorlatilag minden matrac, ágy a lehető legkényelmesebb elképesztően jó minőségű és minden problémára tökéletes klinikailag tesztelt stb....
Azért próbál ez a Blog de az alvaskultura.blogspot.com is valamilyen részletesebb és őszintébb képet festeni, hogy amikor valaki több százezer forintot elkölt próbáljon a rendkívül szépen becsomagolt képből valamilyen reálisat is kapni, ne dobáljon ki feleslegesen rengeteg pénzt és vásároljon olyan kiegészítőket, matracokat ágyakat amire semmi szüksége nincs.

Számtalan bemutató tv-műsor hirdet különböző matracokat, fizetett "celebek" ismert emberek áradoznak hosszú perceken át az adott termék hihetetlen tudásáról és minőségéről. Amikor ténylegesen megvizsgáljuk azt látjuk, hogy ugyanaz de sokszor jobb minőségű  termék bárhol hozzáférhetően a töredékébe kerül.

Mivel a matracvámpír célja ténylegesen az, hogy a lehető legracionálisabb választást hozza meg az aki éppen matracvásárlás előtt áll a vásárlás helyétől teljesen független nagyon szívesen adunk tanácsot akár írásban akár személyesen.

Írásban a doczipr@gmail.com személyesen pedig időpont egyeztetéssel az alábbi üzletek bármelyikében.




GIGAMATRAC több mint 1500 m2-en Budapesten

Budapest Róbert Károly 76
Dunakeszi ByWay bevásárlóközpont
Budapest Pesti út 88









BUDAPEST legnagyobb matracválasztéka
ágykeret és egyéb kiegészítők


Dóczi Péter



2013. november 8., péntek

1930-ban már tudták

Az utóbbi időkben azt vettem észre, egyre jobban élvezem azokat a beszélgetéseket amelyek lassan 80 évhez közelítő idősebb urakkal folytatok. Az élettapasztalatuk látásmódjuk és gyakran meglepően széles látókörük és szemléletük semmihez nem hasonlítható szellemi élményt nyújtanak. Mivel ez egy matracokkal kapcsolatos blog ezen beszélgetésekből csak az erre vonatkozó részek egyik érdekes elemét emelném ki. 
Szinte kivétel nélkül merül fel az a, egy mai matracgyártó által nehezen cáfolható tény, hogy a régebbi matracok összehasonlíthatatlanul tartósabbak, masszívabbak és igényesebben kivitelezettek voltak.....Nem ritkán harminc negyven éven keresztül gyakorlatilag formavesztés, alátámasztás csökkenés nélkül még mindig hihetetlenül jó, feszes élményt biztosítanak. 



Múlt század
Megpróbáltam utána nézni vajon Magyarországon  a múlt század elején vajon min aludtak dédszüleink, mi lehetett az oka annak, hogy ezek az ágyak még egy fél évszázaddal de akár többel is ugyanolyanok mint voltak. Hozzáteszem autentikus forrást találni nem egyszerű, gyakorlatilag pár mondatos általános összefoglalásokon kívül alig találni valamit így más módon próbáltam adatokhoz jutni ami érdekes módon sikerült is....

A másik ami miatt érdekelt és szerettem volna szakmai szemmel is megvizsgálni érdemes e jelenleg újra elkészíteni hasonló technológiával ágybetéteket vajon megoldható -e és kifizethető e?

Akkor egy kis történelem és szakma ..:)

Az 1920 as években amikor még a fémrugók jelenlegi rendszere, sorozatgyártása messze nem kezdődött el a fekvőbetétekkel kapcsolatos gödrösödési illetve alátámasztási problémák azért mindennapos probléma volt. Dédszüleink, ugyanúgy panaszkodtak a kényelmetlen pozícióra a fájós derekukra a kialvatlanságra mint manapság amikor életünk sokkal gyorsabban felgyorsult és minden problémát megbeszélünk, internetes fórumok magazinok boncolgatják a témát és ezrével javasolnak rá megoldást. 
A mosolygós bizalom
Természetesen  1920 -ban senki nem mosolygott fehér köpenyben fantasztikus megoldásokat sugallva, senki nem mondta ez aztán az ortopéd matrac holnaptól semmi baja nem lesz ha ezt veszi meg.Ugyanazzal a mosollyal ha 10 Eft ért javasol matracot és ugyanazzal ha több-százezerért.. Ha tesz egy próbát és körbejár valaki több kereskedést mindenhol az összes matrac ergonómiailag tesztelt, minden alapanyag hihetetlen komfortot nyújt, mindegyik matrac elképesztően jó mindegyiket tesztelték alváslaborok és orvosok hadserege ajánlja őket. Ez pont olyan mint amikor használt autót néz az ember és nem talál semmi mást csak első tulajdonos által állandóan garázsban tartott második autónak tartott állandóan szervizelt autót minimális kilométerrel.  Én is megtaláltam az általam 150 e km -el eladott autómat hasonló szöveggel 70 ezer km-es futásteljesítménnyel két évvel később a használtató hirdetések között.
Tudomásul kell venni, hogy a Magyarországon kapható matracok 80%-ról fogalma sincs a gyártónak és az eladónak az milyen ergonómiailag, soha nem tesztelte azokat senki és a szerkezeti elemekhez használt alapanyagok többsége a legolcsóbb, minőségileg a lehető legrosszabb de még használható elemekből készül. Európában két autentikus labor van ahol javaslatokat tesznek a gyártóknak és ellenőrzik a minőséget évtizedek óta. Ez a vizsgálat nem a legolcsóbb dolog a világon, el lehet képzelni melyik kelet európai gyártó vizsgáltat be akár egyetlen típusát is. De a legnagyobbak  is csak néhányat....

Matrac tesztelése
Az 1920 években szerették volna megoldani a problémákat. Az alapvető gond az volt, hogy az abban az időszakban kapható ágymatracok valamilyen tömőanyaggal töltött, átvarrt lapos párnák voltak.Ezek nagyon gyorsan sajnálatos módon összeestek, kigödrösödtek és a tömőanyag ide oda vándorolt bennük. Ezekbe aztán a rugalmasság fenntartása érdekében aztán különböző huzalbetéteket  helyeztek , és megpróbáltak huzalfonatos ágybetétet készíteni.Sajnos ezek is gödrösödtek ha nem is olyan mértékben és hamar, de nem csak ez volt a probléma hanem hihetetlenül himbálóztak is. 
1930-ban Kubinyi László által kidolgozott javaslat szerint a fekvőpárnákba egymástól független álló csavarrugókat kell beépíteni. Ezek a csavartrugók a maiakhoz képest összehasonlíthatatlanul több menetet tartalmaztak, akár az öt-hatszorosát, csak és kizárólag rozsdamentes edzett acélt használva melyet egyesével alakítanak ki és ellenőriznek. /Csak mellékesen jelzem ilyeneket ma csak az elképesztően drága és ritka rugós matracokba építenek/ 
Ezeket a rugó elemeket, len, juta kender zacskókba helyezik és a tetejüket összekötve egy nemezzel elzárták. Ezután minden egyes rugótekercs körüli zacskót körbetekertek egy erős zsineggel és azokat átlósan összevarrták. Ezáltal egy olyan erős tartást biztosítottak minden egyes rugónak, hogy azok a legnagyobb terhelés mellett sem estek össze. Hihetetlenül egyszerű ugyanakkor elképesztően jó megoldás.Ezeket az egyenként előállított zacskós rugótesteket egymás mellé fektették egy falapra majd az egészet kitömték, a felületét is lószőrrel gyapjúval illetve pamuttal, azt megformázták és kézzel a kárpitos huzathoz varrták. 

Ezek a matracok annyira erősek, kiváló ergonómiájú fekvőbetétek voltak melyek gyakorlatilag évtizedekig bármilyen minőségvesztés nélkül kényelmes fekvőfelületet biztosítottak. A maiak nem ilyenek, de mivel ezek értékesítéséből élünk nem írom le részletesen a különbséget.....

A 30-as évek eleji technológia fantasztikusan jó, sokszor gondolkozunk készítsünk-e ilyet? Mivel az egész kézimunka, egyesével összerakni megvarrni a rugókat, majd az egész matracot nem kis ideig tart befejezni , a lószőr méregdrága a gyapjú talán megfizethető....de amikor szembesül valaki egy ilyen matrac elképesztően magas árával a mai Magyarországon hajlandó e kifizetni érte egy kisebb fajta autó árát ? 

Dóczi Péter

2013. november 5., kedd

Kókusz a gyártó szemével...

A napokban belefutottam egy óriásplakát hirdetésbe amin kókusz hab matracot fantasztikus áron, mindösszesen 20 eFT ért árul egy ismert lakberendezési cikkeket árusító nemzetközi áruházlánc. Mivel még mindig rengeteg vásárló keres valamilyen ködös de rendkívül határozott elképzelésekkel ellentmondást nem tűrően kókusz matracot, vagy fogalmazhatnék másképp is "biomatracot" szeretnék egy két feltáró mondatot ezen matracok születéséről és fejlesztéséről a gyártó szemszögéből is megjeleníteni.


Kókusz eredeti formában
Nyilván egy matracgyártó illetve forgalmazó az igények kielégítésére törekszik, ezért nagy örömmel nekiáll kókusz matracokat "fejleszteni". A már korábban generált vásárlói igényeket természetesen azonban fenn kell tartani, ráadásul a nagyon egyszerű szemlélet mely szerint a kemény matracok az igazán kiválóak mindenfajta hát és gerincfájdalomra remek kiegészítést jelent. Már csak azért is mert kemény matracot sokkal egyszerűbb gyártani mint egy megfelelően lágyat és formakövetőt. 
Kisebb kutatással utánanéztem milyen elképesztően jó tulajdonságokkal ruházzák fel a kókuszt. Természetesen a klasszikusokat eredetiben idézem: 

"A kókuszrost filc, a kókuszdiót védő burokból készül. A kókuszdiót kb. 6-8 cm vastagságú védőburok veszi körül, mely a rostokat tartalmazza. Ezeket a rostokat több hónapos áztató feltárással nyerik és teszik feldolgozhatóvá. A rost a cellulóz alapú, könnyű szerkezeti felépítésű, rugalmas, moly-, atka- és baktériumálló. A hosszú áztatási idő jelzi azt, hogy a kókuszrost a felhasználás során semmilyen nedvességet nem szív magába. Így használat közben a rákerülő nedvességet, izzadtságot az erős rostszerkezet elvezeti, és felületéről elpárologtatja. Ezáltal a felülete mindig száraz."

Ebben a szösszenetben van igazság csak éppen nem a matracokban használt rostszálakra vonatkozik. Mikor egy kókuszdió éretté válik kb 12 hónapos korában leválasztják a külsejét és elképesztően jól fizetett munkásokkal kb napi 2000 db/fő mennyiséget dolgoznak fel. A barna szálakat beáztatják / nem hónapokig/ és feldolgozhatóvá teszik. A kókusz tényleg tartalmaz cellulóz de nagyon keveset a fő alkotó eleme Lignin. Ezt imádják a gombák de az igaz, hogy az atkák enzimei képtelenek megemészteni. A nedvesség felszívásával kapcsolatban szintén vannak ellentmondások, mivel pont az áztatási idő alatt magába szívott nedvesség határozza meg a felhasználhatóságát. A szakirodalom szerint minél nagyobb a nedvességtartama annál jobban hajlítható. A pontos definíciója a kókusz korlátozottan vízálló viszont ellenáll a sósvíznek. Mivel a gombák szeretik, a baktériumok sem vetik meg a gombák által feldolgozott részeket....


"A kókuszrost természetes szerkezeténél fogva, illetve a filcben lévő kaotikus elrendeződése miatt szűri a földsugárzások közül vízér és vízér kereszteződések káros kisugárzásait, így a kókusz matrac nyugodt alvást biztosít. "

Erre semmilyen autentikus bizonyíték nincs, sőt az egyik élő leghíresebb magyar táltos évekkel ezelőtt személyesen cáfolta a fenti tézist....persze természetesen ez alapvetően hit kérdése, mindenesetre valaki ezt vagy elhiszi vagy nem 

Találhatunk további pozitív kijelentéseket is:

  • gátolja az asztmás megbetegedést
  • kedvező hatású az allergiával szemben
  • a hátgerincet stabilan alátámasztja
  • felfekvéses betegeknek, illetve a dekubitusz kialakulásának megelőzésére különösen ajánlott
  • különböző keménységben készül
  • használat után a környezetbe kikerülve maradéktalanul lebomlik
A kókusz önmagában gátolja az asztmás megbetegedéseket, lehet ki tudja mindenesetre ha valaki összefüggésbe hozza a poratkákkal akkor talán még valamilyen szinten védhető is nagyon leegyszerűsítve ez az álláspont, de figyelembe véve azt, hogy a kókusz önmagában soha nem matrac a többi anyaggal szerkezeti egységgel ez egész egyszerűen nem igaz.
A hátgerincet stabilan alátámassza, ez szubjektív de ez igaz az összes egyéb anyagra, összetevőre ezt gyakorlatilag az egyén igényeinek megfelelő stabil alátámasztást nyújtó matracok mindegyike tudja.
Az, hogy felfekvéses betegeknek ez kifejezetten ajánlott  egy olyan kijelentés amit semmi nem igazol. Az egyetlen talán pozitívan értelmezhető összefüggés, hogy jól szellőzik. Semmi más nem igazolja, nincsenek ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatok nincsenek olyan eredmények amelyek ezt bármilyen formában alátámasztják. Sőt kifejezetten klinikai használatra készül matracok nem tartalmaznak kókuszt. Vannak olyan idegsebészeti intézetek ahol évek óta nem fordultak elő felfekvéses betegségek, ezek egyikében sem használnak kókusz alapú matracot ez viszont igazolható és alátámasztható.

Kókusz valami matrac

Az úgynevezett biomatracok Magyarországon latex , kókusz illetve valamilyen huzat összeállításúak. Azt már korábban kifejtettük, hogy a latexmag nem nevezhető tisztán természetes alapanyag, a biotól fényévnyi távolságra létezik. 

A kókusz bármilyen hab összeállítás pedig az előzöekhez hasonlóan szintén értelmezhetetlen a biomatracok meghatározásában.

Gyártói szemmel a kókusz fantasztikus alapanyag. Gyakorlatilag felépített kultuszához igazodva a lehető legprimitívebb technológiával és ötletekkel lehet készítenie biomatracot. A kókusz lapokat Indiából konténerszámra lapokban a megfelelő méretekben gyakorlatilag fillérekért meg lehet vásárolni. Az adott vastagságú kókuszlapokra csak egy szintén kész latex vagy hab lapot kell ragasztani máris kész az ergonómiailag egyébként botrányos matrac. Viszont kemény. Főleg ha egy alacsonyabb tömegsűrűségű olcsó és vékony habot ragasztunk rá. Természetesen a lehető legrosszabb és olcsóbb ragasztóval egyrészt azért mert sok kell rá másrészt még be is keményedik. A drága modern ragasztó nem az igazi a kókusz matracok ragasztásához túl sok kellene a homogén felülete miatt hozzá.

Senki nem gondolhatja, hogy a kókusz mint tartómag akár a közelébe is érhet rugalmasságban, alátámasztásban formakövetésben bármilyen rugótestnek, habrugónak vagy egy igazi hideghab tartómagnak. A kókusz szálszerkezete eleve olyan mint a fullánk vagy a pala. Egy irányba mozog vissza már csak törik. Ebből levezethető, hogy azokon a pontokon ahol folyamatos terhelés éri folyamatosan töredezik és egy idő után elveszíti az egyenletes alátámasztását.
A másik senki nem gondolja komolyan ha ez az anyag annyira jó mint amiket olvasni lehet róla miért csak 20 eft egy 90x200 as matrac? Vajon tőlünk nyugatabbra ahol az alváskultúra sokkal fejlettebb mint hazánkban senki nem használja illetve gyártja?
Vajon egy biomatrac Ausztriában milyen? Létezik egyáltalán vagy nem fedezték fel a kókusz hihetetlen természetgyógyászati hatásait? Vajon miért pocsékolnak egy ilyen szuper anyagot egyszerű kötélgyártásra vagy horgászháló előállítására? Persze nem versenysportági felhasználására....



Vajon miért nem arról beszélnek a biomatrac forgalmazók milyen egy igazi biomatrac? Vajon miért nem promótálják a lószőrrel töltött matracokat? Elképesztő élettani tulajdonságokkal, fantasztikus kényelemmel? Ja igen ...Azt egy kicsit nehezebb eladni, az alapanyag-beszerzéshez horrorisztikusan több pénz kell, és érteni kellene a matracgyártáshoz is.
Nyilván nehezebb eladni annak a vásárlónak aki 20 ezer Forintért szeretne biomatracot vásárolni, mikor egy normális tényleges biomatracból egy centi kerül körülbelül ennyibe. 
Inkább megy folyamatosan az átverés az értékesítő boldog, hogy realizált valamilyen árbevételt, a vevő pedig inkább nem néz utána mit vett csak megnyugtatja hamisan magát egy olyan hamis illúzióban melyben számtalan ember él manapság

Dóczi Péter

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...