2013. június 19., szerda

Matracok akár 25 év szavatossággal --lehetne akár 150 év is.....

Magyarországon a matracok értékesítése az 1990-es évek első felében kezdődött. Abban az időben amikor a Slumberland matracokat elkezdtük gyártani a garanciális időszak egy év volt. Ezzel senkinek semmi problémája nem volt, azokat a matracokat még sokáig lehetett használni anélkül, hogy bármi problémája lett volna. Azóta eltelt húsz év és a garanciális idő már 15 év és a szavatossági akár 25 év is lehet. Vajon a matracok ennyivel jobbak lettek? Sokkal olcsóbbak és jobbak....persze ez nem igaz. eltekintve egy két modernebb alapanyagtól és ötletes vágástechnikától a többségében messze nem. A klasszikus Slumberland rugó, amit ma már nem árul senki Magyarországon elképesztően tartós volt. Ugyanúgy mint a klasszikus epeda rugós matracok. 
Slumberland végtelenített rugóval


Nálunk sokkal fejlettebb alváskultúrával rendelkező országokban, megjegyzem sokkal drágább és sokkal jobb minőségű matracokra az általánosan, tehát a fogyasztók számára is köztudottan az elfogadott csere idő az hét év. A legnagyobb amerikai matracgyártók nem biztosítanak ennél hosszabb garanciális időt méregdrága matracaikra. Természetesen extrém kivételek vannak, mint pl a Vi_Spring akik élettartam garanciát vállalnak matracaikra. Több millió forintot azonban nem sokan engedhetnek meg maguknak egy matracért.
Vi-Spring szerkezet élettartam garanciával


A kilencvenes évek fogyasztói és értékesítési kutúra nélküli periódusában a gyártók elkezdték a garanciális időt növelni az azonnali piaci előnyök elérése érdekében, ami odáig vezetett, hogy a kereskedők is elfogadva az irracionális és nyilvánvalóan hamis garanciális idő növelését csak azoktól a gyártóktól vásároltak akik belementek a garanciális idő eszetlen növelésébe. Megdöbbentő módon ez a növekedés a folyamatosan romló minőséggel párhuzamosan történt. A multik által a piacra kényszerített eszement árversenyt csak és kizárólag a minőség tudatos és radikális rombolásával lehetett. Eljutottunk odáig az árversenyben, hogy nem csak a legrosszabb minőségű rugót tettük a matracba, hanem annak a felét is kifelejtettük a matracból. Természetesen ez azt jelentette, hogy az első éjszaka után a matrac botrányosan kezdett viselkedni tejesen alkalmatlan volt arra amiért megvásárolták.

Amerikában a matracok egyik fontos jellemzője a tartósság. Tartósság alatt ők nem azt értik mikor porlad el a matrac és leheli ki végleg lelkét, hanem azt meddig képes azt az alátámasztást és komfortot nyújtani amilyen az első éjszakán volt. Bizonyos matracoknál /nem kevésnél/ nálunk ez az időtartam hihetetlenül rövid. fantasztikusan lehet a habok keménységével játszani, amit a boltban a vásárló keménynek érez pár nap alatt elveszítheti feszességét, iszonyatosan felpuhulva a fekvőfelületen. 

Az amerikai piacon 7 év a maximális garancia


Az alapszabály: egy matrac átlagos élettartama maximum hét év.  Utána nem lesz higiénikus, tartását elveszíti és alkalmatlan lesz a megfelelő alátámasztásra. A tíz - tizenkét év garancia irracionáis. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy harminc ezer forintos matrac melyet minden éjszaka használnak, rendkívüli igénybevétel mellett tíz éven keresztül hibátlan marad. Nyilván erre rájött több nemzetközi multi tapasztalva a hihetetlen tömegű visszahozott matracot garanciális időn belül, a tényleges garanciát olyan rövid időre módosították amit az akciós matracuk kis szerencsével kibír, ez egy év maximum....de ez a kisbetűs rész.

A hirdetésekben Önök 15 illetve 25 év szavatosságot látnak. Ennyi a legtöbb fogyasztónak elég. Tizenötezer forint 25 év szavatossággal.....természetesen akár fél év garanciával. Ez tudatos vásárlók esetében akár üdvözítő is lehet, csak nem biztos, hogy ilyenek vagyunk.

Kibővített szavatosság a matracokra


15 vagy 25 éves szavatosságot kínálunk számos matracra:

Rugós matracok: 15 év szavatosság a PLUS kategóriában, 25 év szavatosság a GOLD kategóriában.
Habszivacs matracok: 25 év szavatosság a GOLD kategóriában.

A rugós matracok esetében a szavatosság a rugók gyártási és anyaghibáira vonatkozik.

A habszivacs matracok esetében azt biztosítja a szavatosság, hogy a habszivacs töltet nem veszíti el rugalmasságát a habszivacsnál normálisnak számító mértéken felül.


A fenti idézet az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc hirdetése szó szerint. Ez lefordítva annyit jelent, ha a rugó eltűnik varázslatos módon vagy szétesik elkorrodálódik akkor kicserélik. A szivacs nem veszíti el rugalmasságát, akár száz év múlva is  érezni fogunk valamit. 

Hihetetlen számok....teljesen feleslegesen


Ha lenne képünk hozzá akár száz de akár százötven éves szavatosságot is adhatnánk matracainkra. Remélhetőleg egyre tudatosabbak lesznek a vásárlók és ki tudják választani a megfelelő szolgáltatást amit a pénzükért kapnak.

2013. június 17., hétfő

Hogyan válasszunk matracot deréktáji fájdalom esetén

A rossz matracon történő folyamatos alvás derékfájást okozhat illetve növelheti azt. A matrac rossz alátámasztása erősítheti a helytelen alváspozíciót, megfeszítheti az izmokat és nem segíti a gerincoszlop megfelelő pozícióját, ami mind hozzájárulhat a deréktáji fájdalom kialakulásához.
Az alvási komfort is a minimálisra csökken abban az esetben ha a matrac em felel meg az egyéni preferenciáinknak.
Az olyan matrac ami kényelmes és megfelelő az alátámasztása segít a fájdalom csökkentésében, lehetővé téve a gerincoszlop struktúrájának a tényleges pihenését miközben alszunk.

A piacon található számtalan félé matrac közül megtalálni a legmegfelelőbbet nem tűnik egyszerű feladatnak. A következő tanácsok segítenek a derékfájással küzdő vásárlók számára a legjobb matrac kiválasztásában.

1  A személyes preferenciáinknak meghatározó szerepe van annak a meghatározásában melyik számunkra a legjobb matrac. Nem létezik egy általánosan elfogadott vagy meghatározott matrac típus illetve stílus amelyik mindenkin, akinek fáj a dereka egyformán segít. A derékfájós vásárlóknak olyan matracot kell választaniuk amely megfelel komfortigényüknek és lehetővé teszik számukra a tökéletes éjszakai pihenést.

Egyéni igényeknek megfelelő matrac kiválasztása


2.  Meg kell vizsgálni az adott matrac tényleges alkotóelemeit.A matracban az alátámasztásról a rugórendszer vagy a belső tartómag gondoskodik A rugórendszer sokban különbözhet egymástól, mind a rugók típusában a rugók számában a vastagságában illetve a habok és a mag alkotóelemének eltérő sűrűségében és rugalmasságában. Ugyanez a különbség mutatkozik a matrac kényelmi rétegét biztosító párnázórétegben. Az egyedi alkotóelemek kiválasztásában a legnagyobb szerepet mindig az egyéni preferenciákra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.
Az egyedi igényeknek legmegfelelőbb matrac


3  Olyan matracot kell keresni melynek a gerincoszlop alátámasztása megfelelő. Egy jó matrac kimagaló támogatást biztosít a gerincoszlop alakját követve, és segít a helyes pozíció megtartásában. A megfelelő alátámasztással rendelkező matrac biztosítja hogy a tartóizmok ellazuljanak és a reggeli ébredéskor ne húzódjanak fájjanak és zsibbadjanak el. Addig amíg nem léteznek tényleges klinikai kutatási eredmények a matracokról, néhány tanulmány rámutat arra, hogy a közepes keménységű matracok általában sokkal jobban enyhítik a derékfájdalmat mint a kemény matracok.
Közepesen kemény matrac ideális pozíció

4.  El kell érni a megfelelő egyensúlyt az alátámasztás és a kényelmi réteg között. Alvás közben az általános kényelmi komfort ugyanolyan fontos mint a megfelelő alátámasztás. Egy kemény matrac fájdalmat okozhat a kényes nyomáspontokon. A közepesen kemény matracok kényelmesebbek lehetnek egész egyszerűen azért mert lehetővé teszik a váll és a csípő számára, hogy belesüllyedjenek a matracba megtalálva a gerincoszlop helyes pozícióját. Azok a vásárlóknak akik a keményebb alátámasztást részesítik előnyben érdemes kipróbálniuk egy feszes tartómaggal rendelkező de vastagabb párnázórétegű matracot annak érdekében, hogy a gerincoszlopuk a megfelelő pozícióba kerüljön.



5   Tudni kell mikor válik szükségessé a matrac cseréje. Ha a régi használt matracon már látszik, hogy a közepén felpuhult vagy kigödrösödött és már nem kényelmes nem nyújtja azt az alátámasztást ami kényelmes számunkra, ha gyakran keresünk új pozíciót akkor valószínűleg eljött az ideje a matrac cseréjének.  Kiegészítő fedőmatraccal, vagy a matrac alatti ágyrácsok cseréjével egy darabig talán el lehet húzni a problémát de az új matracra akkor is szükség lesz a lehető leggyorsabban saját egészségünk érdekében



2013. június 4., kedd

A matracok története

A kezdetekben az emberek a hideg kemény földön aludtak, egészen addig amíg rá nem jöttek hogy használhatnak leveleket, szalmát és gallyakat annak érdekében, hogy sokkal kényelmesebb fevőfelületet kapjanak. Ezeknek semmi köze nem volt még a matracokhoz természetesen. hamarosan ezt a "matrac kezdeményt" letakarták állati bőrrel és takaróként is elkezdték használni. Az idő előrehaladtával elkezdték a matracokat összevarrni így a bőrt és különböző textíliákat és elkezdték megtölteni különböző tömőanyagokkal.Annak érdekében, hogy a matracot megemeljék a földtől, fa vázakat kezdtek készíteni, és köteleket erősítettek a keretre annak érdekében, hogy a matracot megtartsa. A használat során ezek a kötelek folyamatosan meglazultak, így azt gyakran újra kellett kötözni annak érdekében, hogy újra megfeszüljön. Innen alakult ki a "sleep tight"- "mélyen alszik" angol kifejezés. Az így kialakult matracot és ágyat nevezték szalmaágynak, mely csak nagyon minimálisat változott az évezredek során.
Egyiptom ágy


Az olyan fejlettebb kúltúrákban mint az egyiptomi, Görög és a római a felsőbb osztályok díszes ágyakat használtak de a matracot olyan szerves anyagokkal töltötték eg mint szalma, állati szőr, pamut illetve toll és pehely. A korai civilizációktól kezdve a középkorig a díszes ágyak a jólét és a hatalom szimbóluma volt. Az ehhez tartozó matrac azonban nem volt egész jó.
Római ágy


Az ipari forradalommal egy időben jelent meg a fém rugó. Az első szabadalom egy fotelben használt rugó volt 1857-ben. Az első rugós matrac Heinrich Westphal nevéhez fűződik 1871-ből. Heinrich Németországban élt és a rugós matrac feltalálásából soha nem profitált semmit, szegénységben halt meg.

Gyakorlatilag több mint 60 év kellett ahhoz, hogy a rugós matracok népszerűvé váljanak és elterjedjenek. Ebben az időben ár árulták a rugós matracokat de értékesítésük nem mutatott egységesen növekvő képet. 

Az ebben az időszakban gyártott matracok többségét még mindig a pamut, állati szőr vagy toll és pehely töltetű matracok jelentették, de a legjobban eladható és keresett matracok a pamut különböző variációival töltött matracok jelentették. A nyers pamutot töltötték a matractokba és egy bottal felverték annak érdekében, hogy egységes felületet biztosítson, majd a huzatot kézzel vagy varrógéppel levarrták és vagy egy box-spring ágyra vagy egyszerű rugósorra tették.
Pamut matrac készítés


A korai 1900 as években aztán a matracgyártók össeálltak és együtt lobbiztak a matrac higiéniai törvényért amit aztán el is értek. Ennek az volt az oka, hogy a pamut matracok térnyrésével nagyon sok féreg-fertőzött matrac keletkezett, akár a vadonatújonan gyártott matracok között is. A szerves anyagot tartalmazó matracok a különböző rovarok állandó támadásának voltak kitéve.

Innen egyenes útat kaptak a rugós matracok, melye értékesítése ettől az időszaktól hatalmas mértékben növekedett. 
Rugós matrac

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...