2013. március 31., vasárnap

A habokról , egy kicsit részletesen, ha valakit érdekelel....


Ha ma valaki betéved egy matrackereskedésbe, vagy akár bármilyen nagyáruházba tapasztalni fogja mennyi habmatrac található. A habokat naygon régóta használja a matrac, de akár a bútoripar is. Manapság minden habmatracról azt hallhatjuk ezek hideghab matracok. A többségük nem az. Erről részletesen fogok még írni, alapjaiban rávilágítva melyek a hideghabok és melyek nem. Melyek azok a paraméterek, tulajdonságok ami alapján megkülönböztethetőek a többi habtól. Addig is az alapok a habokkal kapcsolatban, ha valakit érdekel.

Túlzás nélkül állítható, hogy a poliuretánok, változatos tulajdonságaik miatt általánosságban a műanyagok között a legsokoldalúbban felhasználhatók közé tartoznak. Széles sűrűség- és lágyságtartományban gyártható habanyagok, melyek a kiindulási alapanyagok megválasztásától függően lehetnek kemények, lágyak, rugalmasak, merevek. Szerkezetük dodekaéder alakú cellák rendszeréből áll, melyek mikro-rugóként viselkednek.
A poliuretánok szinte az élet minden területén fellelhetők. Gépjárműülésekben, hőszigetelésként, hangszigetelésként épületekben, hűtőberendezésekben, festékekben és egyéb védőbevonatokban, cipőkben, textíliákban, ragasztókban, székek és ülőbútorok párnázatában, valamint matracmagokban. Mivel a poliuretán habokat többnyire más anyagokkal, textillel, fémmel, fával, más műanyagokkal kombinálják, a késztermékekben ritkán láthatóak.
Csoportosításuk több szempont szerint végezhető. Kémiai felépítés szerint két nagy csoportot különböztetünk meg:
poliéter-poliolbázisú habok (éter-habok)
poliészter-poliolbázisú habok (észter-habok)

Keménység szerint a poliuretánhabok a szuperlágytól a merev kemény habtípusokig rendkívül változatosak, a mai napig három fő kategória van használatban:
merev, kemény (hőszigetelés)
félkemény
lágy (bútoripar)

Reaktivitás szerint a habok lehetnek hidegen (szobahőmérsékleten) keményedők, és termoreaktívak.
Gyártástechnológia szempontjából a habok lehetnek folytonos és szakaszos technológiával előállított termékek, a technológia jellege alapján megkülönböztetnek tömbhabokat, formahabokat, öntött és szórt habokat.
Tulajdonságaikat a következők határozzák meg:
kémiai összetevők
cellafalak vastagsága
szilárd anyag / levegő arány
cellamembránok koncentrációja (légáteresztő képesség)

A poliuretánhab gyártásakor két alapanyag játszik főszerepet a poliol és az izocianát. Mindkét alapanyag kőolajszármazék. A petrolkémia-ipar kőolaj finomításkor nyersolaj 95%-át üzemanyagként értékesíti, és csak a maradék 5% finomítható tovább egy- vagy több lépcsőben műanyagipari alapanyaggá.

A poliolok a többfunkciós alkoholok melyeket propilén oxidból nyernek. Poliuretán habgyártáshoz két típusuk használatos a poliéter- és poliészter poliolok. Ezek szerkezete határozza meg a poliuretán hab merevségét illetve lágyságát.

Az izocianátok közül jellemzően szintén kétfajta használatos a TDI (toluilén-diizocianát) és az MDI (difenil-metán-diizocianát). Ezek a vegyületek könnyen lépnek reakcióba aktív hidrogéntartalmú vegyületekkel, mint pl. az alkoholok.

A reakció beindítására és szabályozására egyéb katalizátorok illetve stabilizátorok használatosak, míg bizonyos speciális tulajdonságok, mint pl. égésgátoltság, szín, antisztatikus hatás, antibakteriális védelem elérése érdekében jónéhány egyéb segédanyag hozzáadása szükséges a receptúrához.

Gyártásuk folyamán az alap- és segédanyagokat a gyártási receptúrának - mely a hab összetevőit és ezáltal tulajdonságait határozza meg - megfelelő arányban a keverőfejbe juttatják, ahol azok összekeverednek, és homogén reakcióelegyet alkotnak. Ezt az elegyet megfelelően kiképzett folyamatosan előrehaladó konvejorra öntik, ahol beindul az alapanyagok közötti kémiai reakció, azaz a habképződés, ami hőtermeléssel és széndioxid képződéssel jár. A habképződés receptúrától függően kb 60 másodpercig tart és további 60 másodperc alatt ér el olyan szilárdságot, hogy már kezelhető. A kész tömbhab körülbelül egy méteres magasságúra emelkedik. A konvejorról lekerülő 50 méter hosszúságú kész habtömböt további 12-24 órán keresztül érlelni kell, míg lejátszódnak a polimer-képződési térhálósodási utóreakciók és kialakulnak a hab végleges tulajdonságai.

2013. március 28., csütörtök

A latex titkai: a butadién


De szép is a természet...


Ezt a bejegyzést egyszerűen elloptam azért mert nagyon érdekesnek tartom és maximálisan egyetértek vele. Ráadásul még mindig él és erőteljes a kókusz latex összeállítás Bio köntösben megfogalmazott agresszív promótálása. Ahogy azt kiemelkedő írónk oly kedvesen és találóan megfogalmazta, a tyúkszarban a fehér bármilyen szép is azért az csak tyúkszar. Nyilván az élet minden területén előfordul hasonló, de mi ezzel foglalkozunk, erről tudunk írni. Mármint nem én, hanem Pálinkás László /alvaskultura.blogspot.hu/ aki kifejezetten szakmai tájékoztatást ad, kétségtelenül magas szakmai szintű blogjában.


A gyakorlatban 100% kaucsuk alapú latex nincsen. Még ha nem is használunk mesterséges latexet a készítésnél, akkor is elkerülhetetlenek az olyan adalékanyagok, mint a szappan, kén, stabilizálószerek, antioxidánsok, öregedésgátlók, szilikon leválasztószerek, stb...
1932-2012: 80 éves a latex matrac



Az esetek túlnyomó részében háromféle latex matracot találunk a magyar kínálatban:
 MESTERSÉGES LATEX. Pontos piaci információk, adatok, statisztikák nem állnak ugyan rendelkezésre, mégis a piaci ismeretemből úgy gondolom, hogy ezek a termékek teszik ki a hazai latexmatrac kínálat túlnyomó részét. Ezeknek a termékeknek a legtávolabbi köszönőviszonya sincsen a természetességgel, kicsit lejjebb majd megvizsgáljuk a mesterséges latex alapanyagát is, a BUTADIÉN-t.
KEVERT LATEX, ami annyit jelent, hogy bár valamennyi természetes kaucsuk alapú latexet ugyan tartalmaz az alapanyag, a jelentős részét azonban mesterséges, szintetikus latex teszi ki. A világ legjobb minőségét előállító vállalat az elmúlt 80 évben kikísérletezett legjobb keverési aránya a 60-40% volt, ami 60% szintetikus latexet és 40% kaucsuk latexet jelentett.
NATÚRLATEX. Hát igen. De szép is volna, de sajnos nem az. A 100% natúrlatex sajnos több sebből is vérzik: 1., zömök, fajsúlyban nagyon nehéz 2., nem formastabil, tehát összeeshet 3., légáteresztő képessége még a kevert letexnél is rosszabb 4., korlátozott a rendelkezésre álló mennyiség.
Ezeknek fényében nem marad más a biomatracgyártók fegyverarzenáljában -csak a megtévesztés, illetve inkább a bölcs hallgatás. Ez lehet, hogy jóhiszemű -mindenki eldöntheti magában. Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Egyszerű, íme egy elképzelt egy párbeszéd:
-Jó napot, biomatracot keresnék
-tessék például itt ez a latex biomatrac
-a latex az természetes anyag ugye?
-az összes biomatracunk 100% latex alapanyagból áll

Nem minden bio, ami fénylik...

  

Nem hazudtunk, nem vezettünk félre -valahogy azonban mégsem igaz!



FONTOS! A 100% natúrlatex és a 100% latex az nem ugyanaz, tekintettel, hogy a 100% latex matrac egyáltalán nem biztos, hogy egy gramm természetes, kaucsuk alapú latexet is tartalmaz!



"Bio: összetett szavakban az utótag életfolyamatokkal való kapcsolatát jelöli."


Ami a természetben előfordul, arra nyugodtan mondhatnánk azt, hogy bio, a legtöbb esetben ez nem is félrevezetés lenne, egyszerűen csak megtévesztő. Nézzük csak példaként a benzint. A szerves fosszíliákból alakul nyomás hatására kőolajjá, ennek finomított változata lesz a benzin. Szerves? Igen? Bio? Igen, mivel alapvetően organikus. Egészséges? 

Egy ilyen anyag lesz a mesterséges, szintetikus latex legfőbb alkotóeleme: a butadién. Nem állítom, hogy mérgező, azt sem, hogy rákkeltő vagy egészségtelen. Nem állítom. Viszont azt sem állíthatom, hogy bio. Vagy amennyiben az, úgy a benzin is az, a hideghab is az, és a PVC is... De mis is ez a butadién?



A TITKOS FEGYVER:  BUTADIÉN

Már első hallásra is egy virágos zöld rét jut az ember eszébe mezítláb szaladgáló gyerekekkel, pillangók kergetőznek a pitypangok felett és tücsöknyájak szökkengetnek körülöttünk a július végi langyos fél-alkonyatban...



BASF: butadién gyár

Mielőtt bárki elfogultsággal vádolna, ki kell jelentenem, hogy az alábbi definíciókat hiteles oldalakról gyűjtöttem, amennyiben az oldalak tartalma nem egyezik meg a valósággal, úgy természetesen az idézetek sem. A források minden esetben megjelölésre kerültek.


Nagyon sok esetben az eredeti alapanyagok tulajdonságai fizikai és kémiai behatásokra megváltoznak, így több esetben is megállapítható, hogy az eredetileg mérgező és rákkeltő alapanyag majd a feldolgozás során elveszíti ezen tulajdonságait. Reméljük.

Butadién

a butadién vegyi képlete: tulajdonképpen csak szén és hidrogén
Színtelen, jellegzetes szagú, tűzveszélyes, mérgező gáz. Rendszerint cseppfolyósítva szállítják.
Fizikai adatok: olvadáspontja: -109°C, forráspontja: -4°C
Más elnevezés: buta-1,3-dién
Előfordulása a természetben: -
Előállítása: a kőolajfeldolgozás során állítják elő butánból, katalitikus dehidrogénezéssel
Reakciói:
- katalitikus hidrogénezés - halogénaddíció (reakció klórral, brómmal)
- hidrogén-halogenidek (pl. hidrogén-klorid, hidrogén-bromid) és analóg vegyületek (pl. hidrogén-cianid, víz) addíciója
- polimerizáció
- oxigénnel reagálva elég
Felhasználása: polibutadién (műkaucsuk, műgumi) előállítására
Veszélyessége: Tűz- és robbanásveszélyes, mérgező gáz. Rákkeltő hatású lehet.
Forrás: kemiakonyv.hu

 A butadién főként műkaucsuk gyártására használják fel, emellett a kloroprént is butadiénből állítják elő, ez a vegyület szintén műkaucsuk gyártására szolgál. Az adiponitril (fontos műanyagipari alapanyag) gyártása is butadiénből indul ki.  (Az adiponitril megkönnyíti a nejlontermékek, festékek, gyógyszerek és növényvédő szerek előállítását (forrás: kockazatos.hu))
Főként a kőolajban található szénhidrogénekből állítják elő krakkolással. Előállítására más módszerek is léteznek. Például a Lebegyev-féle eljárás szerint etanolból állítják elő. Ezt katalizátor jelenlétében magas hőmérsékletre hevítik, ekkor hidrogén- és vízvesztéssel butadiénné alakul.

Forrás: Wikipédia

kicsit bio?

Azt hiszem nem lehet valami kicsit bio. Olyan ez, mint a terhesség vagy a szüzesség:  nem lehetünk kicsit szüzek vagy csak egy kicsit terhesek...

A kloroprén a butadién klórszármazéka, különféle műkaucsukok kiinduló anyaga. A butadién vagy pontosabban 1,3-butadién egy szerves vegyület, a legegyszerűbb nyílt láncú konjugált dién. A butadién könnyen polimerizálódik. A polimerizációját különböző katalizátorok segítik elő. Ekkor egy, a kaucsukhoz hasonló tulajdonságú termék keletkezik.
Ettől természetesen még a késztermék lehet jó, kényelmes, egészséges, károsanyag-mentes. A késztermék majd még 1000 dolgog lehet: formakövető, rugalmas, formastabil, hosszú élettartamú, stb...

Egy dolog viszont nem: BIO

Vagy ha éppen annak szeretnénk hinni, akkor talán még az is lehet, végül is ha már magunknak sem tudunk hazudni, akkor kinek hazudjunk...

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Matracban is unorhtodox...

Kemény ország vagyunk. Mindenben kemények vagyunk. Egészen addig amíg az nem kényelmetlen, amíg verbális orgiánkban addig fokozhatjuk a keménységünkkel kapcsolatos jelzőket mígnem váratlan módon cselekednünk kell, vagy valaki ígéreteink betartásának kényszerével nem szembesít bennünket. 
Évekkel ezelőtt valaki kitalálta a kemény matrac a legjobb, az kell nekünk. A világon sehol máshol, de mi különleges nép vagyunk, különleges gerinccel. 
Gyártjuk a kemény matracokat. Mint a beton. Egyetlen tradícionális matracgyártó cég sincs akit érdekelne ez a szokásunk, egész egyszerűen nem vesznek tudomást halálsikolyunkról, mikor az általuk keménynek vélt matractól mint disznók a villanypásztortól, visítva  menekülünk. Ők nem tudják. Rajtunk kívül senki nem tudja mi a jó. Mi tudjuk.El is mondjuk.
Rengetegen, a kereskedésbe lépve közlik, a legkeményebb kell. Majd rátérdel, megböki és mélységes megvetéssel közli ez puha. Ha törik az ujjperc vagy szakad, a kiömlő vér felitatása közben diadalittasan mosolyogva közlik ez az, megtaláltam. Mi írjuk a megrendelést. Nem hajlandó kipróbálni. Nem hajlandó meghallgatni az észérveket. Nem érdekli, hogy rossz pozícióban lesz a válla. Nem érdekli, hogy a vérkeringésének nem jó.  Nem érdekli semmi. Nem érdekli aki már száz éve csinálja nem javasolja.
A harmadik éjszaka is meggyőzi magát, nem azért fáj mindene, ébred összetörten és rossz a közérzete mert nem hallott, látott és érzett. Ha szerencséje van a legrosszabb minőséget vette, ami a harmadik napra annyira felpuhul, hogy tud aludni rajta. 
De igaza volt, nekünk ez a legfontosabb. Mert ő tudta. Mert ő tudja. Kemény a legjobb. Mert kemények vagyunk.
Ergonómiailag rossz. Alátámasztásban rossz. Formakövetésben rossz. Egészségügyi szempontból rossz. A világ többi országában tudják, hogy rossz.

 Mi tudjuk, hogy rosszul tudják. Mert nekünk más a gerincünk. Mi a keményet szeretjük.Majd megmutatjuk nekik ezt is..
Mert mi kemények vagyunk

Dóczi Péter

2013. március 26., kedd

VI-Springet akarok.....



Ha megengedhetném magamnak szeretnék egy 8 milliós VI-Spring matracot. Nem is mondanám el senkinek, símogatnám, beszélnék hozzá nézném és csendben érezném. 
Nem érdekelne a több mint 18 000 Vanadium zsákrugó, szigorúan kézzel összevarrva, nem érdekelne a több mint fél éves várakozás.
Élvezném a shetlandi gyapjú évszázados tradícióját, a selymet és a kasmírt.

Egy olyan matrac birtokosa lennék, melyből árad a tradíció, az igényesség. Kicsit poros, kézzel készült és ugyanúgy mint száz éve. Az a társadalmi réteg amely ezt a matracot megengedheti magának, rendelkezik azzal a belső igényességgel amely egy olyan műalkotás megvásárlásához kell melyet senki nem lát. Csak Ő. Csak akivel megosztja intim pillanatait és szeret.
Vi-Spring Coronel


Az a társadalmi réteg aki példát mutat és mecénása a társadalomnak, akik értékelik a műremekeket akár az csak egy matrac. Nyilván nem érnek ennyit azok az alapanyagok melyekből áll de kit érdekel, egy Rolls sem azért kerül annyiba mert  technikailag a legjobb...Az egy RollsRoyce ez pedig egy Vi-Spring. Nem kérdés az ár, a várakozási idő. 

Gyakran gondolkozom vajon Magyarországon a rendszerváltás utáni gazdag, nagyon gazdag szuper vállalkozóink, közéletben vállalt mosolyuk mellett rendelkeznek e az igényesség belső ellenállhatatlan és feszítő tüzével. Vajon a megszerzett száz  milliárdok mellé sikerült e azt a belső igényességet is összeharácsolni a köztől, a köz érdekében. Mecenatúrájuk, műveltségük és egyenes gerincük vajon vakító fénnyel mutatja e a helyes utat a többi sötétben tapogatózó elveszett léleknek, kik még maradtak és  álmodnak?
Vajon igaz e történet mely szerint friss szuper-gazdagunk újonnan vásárolt hajójában leöntött matracokat, melyből józanodása pillanatában sikeresen olvasta ki Vi-Spring nevet,újakra óhajtotta volna cserélni. Egészen addig a pillanatig tartott elhatározása amíg meg nem tudta az árat. Az nem lehet, hogy a többszázmilliós yacht vacak matracait többmillió forintért cserélje ki. Jó oda a szar is. Nem látszik. Senki nem tudja mi az. Őt meg nem érdekli.
Vagy igaz e a történet melyben egyik nagyvállalkozónk sértődött gyerekként alkudozott egy közepesnél kicsit gyengébb matracra több üzletben, miután egy közepes falu éves költségvetését költötte el háza felújítására. Elhagyta e a száját, hogy minek adjon ki több pénzt olyasvalamire amit senki sem lát.....
Vajon igaz e a hír, hogy Magyarországon senkinek sincs Vi-Spring matraca.
Nyilván nem. 
De nekem sincs....pedig szeretnék.  Igényem már létező ...mosolyom hamis

Dóczi Péter
Gigamatrac Factory&Outlet







2013. március 25., hétfő

Matracot veszek 10 ezerért!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Érdekesek vagyunk....mint egy alzheimer kórós a kuplerájban. Mindig elflejtjuk , hogy fizettünk már és mosolygunk, vásárolunk újra és újra. 10 eFt ért matracot. Mert ennyiért lehet kapni. Egy nagy áruházlánc kínál ennyiért rugós matracot. Először azon gondolkodtam, megpróbálom elmagyarázni miért lesz elkerülhetetlenül csalódás és felesleges pénzkidobás az egész vásárlás. Aztán pedig arra, hogy inkább a lehető legobjektívabb információkat gyártói szempontből a termékleírás alapján, annak érdekében, hogy ha valaki emelett a modell mellett dönt, tisztában legyen mit kap érte:

Íme a technikai leírás egy 10 eFt-os matracról:

Méret: Szélesség: 90 cm, Hosszúság: 200 cm, Magasság: 14 cm
Keménységi fokozat: Félkemény
Rugó típus: Bonell
Rugó/m²: 111
Anyag: Vetex
Huzatanyag: 100% poliészter
Kárpitozás: 22 kg/m³ purhab 20 mm + 350 g/m³ filc
Szín: Fehér
Mosás: A törléshez nedves kendőt használjon
Környezetvédelmi és egészségügyi bizonyítvány: Certipur



Alapvető elvárás egy matraccal kapcsolatban, h egy átlagos testalkatú, súlyú és formájú ember tudjon rajta aludni viszonylag hosszabb ideig anélkül, hogy felébredne, forgolódna elzsibbadna vagy megfájdulna a dereka. Keménységi fokozat félkemény: ez egy szubjektív kategória nyilván lehet ennél a matracnál puhábbat is gyártani, igaz nem sokkal. Ez a matrac már egy 50 kilós embernél is elképesztően besüpped a második illetve harmadik alkalommal, semmilyen szinten nem támaszt alá, egész egyszerűen a hab pillanatokon belül összetörik, a 11 cm magasságú vékony, keret nélküli rugó képtelen alátámasztani egy könnyebb női testet sem. Ez nem az a félkemény tartású matrac amit még meg lehet magyarázni.
A 111 rugó/m2 ilyen vékony acélból nagyon kevés, az egész matracban 240 db körül van, amitől annyira kellene meglepődni, mintha egy átlagos méretű autó teljesítménye 30 lóerő körül lenne. Ez a rugótest önmagában képtelen alátámasztani, de megtartani is egy 50 kg-nál nehezebb testet.
Anyag Vetex: Ez egy nem szőtt textília aminek a főbb jellegzetessége a használat során, hogy "takonnyá" alakul pillanatokon belül. Egész egyszerűen nem tolerálja a terhelést, a surlódást és általában a használatot. Egész egyszerűen nem ez az anyag funkciója. Ez a típusú szintetikus textília az amelyik világít a sötétben és imádja a port. Ha valakinek van otthon egy rövidszőrű kutyája, oltson le minden villanyt és kezdje el húzogatni a kutyát le-föl a sötétbem. Érdekes lesz a látvány.
A két centis 22kg/m3 hab alkalmatlan arra, hogy bármilyen terhelést elviseljen. Önmagában a két centi párnázóréteg gyakorlatilag bármilyen habból nagyon kevés komfortrétegnek, de ez a sűrűség csak kiegészítő kárpitos habnak alkalmas / gyakorlatilag ülőgarnitúrák nem használt felületeinek kitöltésére talán/
A 350 gr/m2 filcnél talán van vékonyabb de nincs jelentősége. Egy teljesen átlagos alacsony kategóriájú ülő vagy fekvőbútorba is minimum 750 gr/m2 filc kell, hogy kerüljön ha már valaki ezt használja.
A tisztítás vizes törlőkendővel heteken belül lehetetlen lesz az anyag takonnyá történő átalakulása miatt.

Szeretnék azonban pozitív gondolatot is megosztani Önökkel ezzel a matraccal kapcsolatban. Egyszer az egyik LeMans-i 24 órás autóverseny prominens résztvevője rendelt tőlünk ilyen matracot, pontosan 700 db-ot. Két éjszaka tartott a verseny a felkészüléssel együtt  350 vendégük és szerelőjük volt. Pontosan tudták mire való az ilyen matrac: egyszer használták és kidobták.

A konklúzió is ez, mint az egyszerhasználatos fecskendő ez egy egyszerhasználatos matrac.El lehet dönteni ez 10 eFt-ért sok vagy kevés. Akinek hosszab távú használatra esne erre a választása inkább dobja ki a pénzt az ablakon hátha az adakozás öröme melengeti majd lelkét, vagy vigye el a családját egy jobb étterembe sokkal jobban jár hosszú távon.......

Dóczi Péter
Gigamatrac Factory&Outlet

2013. március 22., péntek

A legjobb matrac gyakran a személyes megítélés eredménye


A legjobb matrac gyakran a személyes megítélés eredménye




Egy társaságban őhatatlan, előbb utóbb kiderül mivel foglalkozik valaki, bármennyire is próbálja elkerülni a témát...Mindig megkapom a kérdést melyik a legjobb matrac azt szeretnék megvenni. Bevallom fogalmam sincs, és nem is nagyon érdekel egész egyszerűen az egy olyan kérdés amire nem lehet személyre szabott választ adni...

Egy átlagos ember –nő, vagy férfi- életének egyharmadát ágyban tölti, ennek ellenére, meglepő módon nagyon kevés tudományos vizsgálat történt a fekvőhelyekkel, azaz a matracokkal kapcsolatban, illetve, hogy hogyan befolyásolják egészségünket. Mindössze két komolyabb tanulmányt találunk a témában, az egyiket a „Spine (gerinc)” című lapban publikálták, míg a másikat a „Lancet” című lapban. E két tanulmány szerint az a régi álláspont, mely szerint a keményebb fekvőhely a jobb a hátfájás megelőzésére, teljes mértékben helytelen. A Lancetben publikált tanulmány hangsúlyozza, hogy a közepes keménységű, belső rugózású matracok kedvezőbb hatásúak a keményebb, belső rugózású matracokhoz képest. A Spine-ban megjelentetett tanulmány kiemeli, hogy a vizsgálatok során azoknak a páciensek nagy részét, akik durva, kemény matracon aludtak, ki kellet zárni a további tesztekből, ellentétben azokkal, akik memory matracokon, vagy vízágyon aludtak a növekvő fájdalmak, valamint a jelentősen romló alvás minőségük miatt.
Ugyancsak jó néhány cikk található a SpineUniverse.com és a WebMD.com honlapon, amelyek ajánlásokat tartalmaznak olyan orvosoktól, akik az egészséges gerinc megőrzéséért dolgoznak elkötelezetten. Szakértők egyre inkább azt az álláspontot képviselik, hogy egy matracnak lehetővé kell tennie a gerinc számára, hogy pont olyan természetes görbületet vegyen fel fekvés közben, mint amikor az emberálló helyzetben van. Egy túl kemény matrac a gerincet természetellenes helyzetbe kényszeríti, míg, amelyik túl puha, bemélyed, s nem biztosítja a gerinc számára a szükséges támaszt. Szakértők szerint annak a matracnak a keménysége és típusa, amely a legnagyobb kényelmet biztosítja az adott személy számára, az személyenként változik, azaz mindenkinek szinte személyre szabott matracra van szüksége.
Ezeken a tudományos alapú ajánlásokon túl nagyon sok forrásban találhatunk információkat matracokról.  A ConsumerReports.org az egyik legjobb ilyen forrás. Itt található meg egy aktuális tanulmány, melyben megtalálható, hogy hogyan szedtek szét elemeire jó néhány matracot, hogy tanulmányozhassák szerkezetüket, valamint vizsgálhassák, hogy mennyire kényelmesek. Ugyancsak itt található egy 2009-ben végzett kutatás eredménye is, amelyben matracvásárlók megvitatják tapasztalataikat az egyes márkákkal kapcsolatban, illetve véleményt cserélnek az áruházakról, ahol a matracokat vásárolták.   
Ráadásul a ConsumerReports.org vevő útmutatót is közöl, amely bemutatja a matracokat, az egyes típusokat, felépítésüket, fontos tulajdonságaikat és tippeket ad, hogyan, hol vásároljuk meg matracunkat. Természetesen nem minden típus lelhető fel ezekben az anyagokban, de az általános információk és tanácsok rendelkezésre állnak.
Ami nem található meg a fenn említett vásárlói publikációkban, az a rangsor és ajánlás. A szerkesztők nem részletezik, hogy hogyan tesztelték a matracokat, az eredmények nem az egyes vevők, személyek egyedi kényelmi preferenciáját célozzák. Az összes hitelt érdemlő forrás megegyezik abban, hogy ahhoz, hogy valaki a számára legjobban megfelelő matracot megvásárolja, személyesen el kell látogatni egy matrac áruházba, s hosszú percekig kell feküdni a kiválasztott matracon a meg szokott alvási pozícióban. 
Kedves Látogató,

Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Matracvámpír oldalán. Nem klasszikus matracvásárlást segítő szakmai blogot szeretnék írni, és folyamatosan frissíteni, inkább azokat a mostmár 20 éves matracgyártási, értékesítési fejlesztési tapasztalattal a hátam mögött szerzett tapasztalatok által szerintem érdekesnek vélt információkat, véleményeket, köztük a sajátomét azoknak akiket  ez egyáltalán érdekel. Lesz ebben az egészséges alvással foglalkozó, ezek élettani hatására kiterjedő bejegyzés, alapanyagokkal kapcsolatos, gyártmányfejlesztésel és trendekkel foglalkozó, kritikus és irónikus, kicsit a közvetlen szakmától elkalandozó,  tesztek Vámpír módra és őszintén.....őszintén...
Kicsit talán eklektikusan is, nem szigorúan szakmailag részletezve és felépítve a Blogot....Azt gondolom,  ha valakit érdekel klasszikusan a szakmai rész olvassa el az Alvaskultura.blog.com oldalt, rengeteg hasznos és érdekes szakmai információt talál ott. Sokszor meggyőződésem a matrackereskedőknek félretéve a szakmai gőgöt alaposan kellene tanulmányozni azokat a bejegyzéseket, tekintve a többnyire siralmas értékesítési kultúrát.......
Még egyszer köszönöm bizalmát.....kizárt, hogy meg tudom hálálni....

DP

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...