2013. november 5., kedd

Kókusz a gyártó szemével...

A napokban belefutottam egy óriásplakát hirdetésbe amin kókusz hab matracot fantasztikus áron, mindösszesen 20 eFT ért árul egy ismert lakberendezési cikkeket árusító nemzetközi áruházlánc. Mivel még mindig rengeteg vásárló keres valamilyen ködös de rendkívül határozott elképzelésekkel ellentmondást nem tűrően kókusz matracot, vagy fogalmazhatnék másképp is "biomatracot" szeretnék egy két feltáró mondatot ezen matracok születéséről és fejlesztéséről a gyártó szemszögéből is megjeleníteni.


Kókusz eredeti formában
Nyilván egy matracgyártó illetve forgalmazó az igények kielégítésére törekszik, ezért nagy örömmel nekiáll kókusz matracokat "fejleszteni". A már korábban generált vásárlói igényeket természetesen azonban fenn kell tartani, ráadásul a nagyon egyszerű szemlélet mely szerint a kemény matracok az igazán kiválóak mindenfajta hát és gerincfájdalomra remek kiegészítést jelent. Már csak azért is mert kemény matracot sokkal egyszerűbb gyártani mint egy megfelelően lágyat és formakövetőt. 
Kisebb kutatással utánanéztem milyen elképesztően jó tulajdonságokkal ruházzák fel a kókuszt. Természetesen a klasszikusokat eredetiben idézem: 

"A kókuszrost filc, a kókuszdiót védő burokból készül. A kókuszdiót kb. 6-8 cm vastagságú védőburok veszi körül, mely a rostokat tartalmazza. Ezeket a rostokat több hónapos áztató feltárással nyerik és teszik feldolgozhatóvá. A rost a cellulóz alapú, könnyű szerkezeti felépítésű, rugalmas, moly-, atka- és baktériumálló. A hosszú áztatási idő jelzi azt, hogy a kókuszrost a felhasználás során semmilyen nedvességet nem szív magába. Így használat közben a rákerülő nedvességet, izzadtságot az erős rostszerkezet elvezeti, és felületéről elpárologtatja. Ezáltal a felülete mindig száraz."

Ebben a szösszenetben van igazság csak éppen nem a matracokban használt rostszálakra vonatkozik. Mikor egy kókuszdió éretté válik kb 12 hónapos korában leválasztják a külsejét és elképesztően jól fizetett munkásokkal kb napi 2000 db/fő mennyiséget dolgoznak fel. A barna szálakat beáztatják / nem hónapokig/ és feldolgozhatóvá teszik. A kókusz tényleg tartalmaz cellulóz de nagyon keveset a fő alkotó eleme Lignin. Ezt imádják a gombák de az igaz, hogy az atkák enzimei képtelenek megemészteni. A nedvesség felszívásával kapcsolatban szintén vannak ellentmondások, mivel pont az áztatási idő alatt magába szívott nedvesség határozza meg a felhasználhatóságát. A szakirodalom szerint minél nagyobb a nedvességtartama annál jobban hajlítható. A pontos definíciója a kókusz korlátozottan vízálló viszont ellenáll a sósvíznek. Mivel a gombák szeretik, a baktériumok sem vetik meg a gombák által feldolgozott részeket....


"A kókuszrost természetes szerkezeténél fogva, illetve a filcben lévő kaotikus elrendeződése miatt szűri a földsugárzások közül vízér és vízér kereszteződések káros kisugárzásait, így a kókusz matrac nyugodt alvást biztosít. "

Erre semmilyen autentikus bizonyíték nincs, sőt az egyik élő leghíresebb magyar táltos évekkel ezelőtt személyesen cáfolta a fenti tézist....persze természetesen ez alapvetően hit kérdése, mindenesetre valaki ezt vagy elhiszi vagy nem 

Találhatunk további pozitív kijelentéseket is:

  • gátolja az asztmás megbetegedést
  • kedvező hatású az allergiával szemben
  • a hátgerincet stabilan alátámasztja
  • felfekvéses betegeknek, illetve a dekubitusz kialakulásának megelőzésére különösen ajánlott
  • különböző keménységben készül
  • használat után a környezetbe kikerülve maradéktalanul lebomlik
A kókusz önmagában gátolja az asztmás megbetegedéseket, lehet ki tudja mindenesetre ha valaki összefüggésbe hozza a poratkákkal akkor talán még valamilyen szinten védhető is nagyon leegyszerűsítve ez az álláspont, de figyelembe véve azt, hogy a kókusz önmagában soha nem matrac a többi anyaggal szerkezeti egységgel ez egész egyszerűen nem igaz.
A hátgerincet stabilan alátámassza, ez szubjektív de ez igaz az összes egyéb anyagra, összetevőre ezt gyakorlatilag az egyén igényeinek megfelelő stabil alátámasztást nyújtó matracok mindegyike tudja.
Az, hogy felfekvéses betegeknek ez kifejezetten ajánlott  egy olyan kijelentés amit semmi nem igazol. Az egyetlen talán pozitívan értelmezhető összefüggés, hogy jól szellőzik. Semmi más nem igazolja, nincsenek ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatok nincsenek olyan eredmények amelyek ezt bármilyen formában alátámasztják. Sőt kifejezetten klinikai használatra készül matracok nem tartalmaznak kókuszt. Vannak olyan idegsebészeti intézetek ahol évek óta nem fordultak elő felfekvéses betegségek, ezek egyikében sem használnak kókusz alapú matracot ez viszont igazolható és alátámasztható.

Kókusz valami matrac

Az úgynevezett biomatracok Magyarországon latex , kókusz illetve valamilyen huzat összeállításúak. Azt már korábban kifejtettük, hogy a latexmag nem nevezhető tisztán természetes alapanyag, a biotól fényévnyi távolságra létezik. 

A kókusz bármilyen hab összeállítás pedig az előzöekhez hasonlóan szintén értelmezhetetlen a biomatracok meghatározásában.

Gyártói szemmel a kókusz fantasztikus alapanyag. Gyakorlatilag felépített kultuszához igazodva a lehető legprimitívebb technológiával és ötletekkel lehet készítenie biomatracot. A kókusz lapokat Indiából konténerszámra lapokban a megfelelő méretekben gyakorlatilag fillérekért meg lehet vásárolni. Az adott vastagságú kókuszlapokra csak egy szintén kész latex vagy hab lapot kell ragasztani máris kész az ergonómiailag egyébként botrányos matrac. Viszont kemény. Főleg ha egy alacsonyabb tömegsűrűségű olcsó és vékony habot ragasztunk rá. Természetesen a lehető legrosszabb és olcsóbb ragasztóval egyrészt azért mert sok kell rá másrészt még be is keményedik. A drága modern ragasztó nem az igazi a kókusz matracok ragasztásához túl sok kellene a homogén felülete miatt hozzá.

Senki nem gondolhatja, hogy a kókusz mint tartómag akár a közelébe is érhet rugalmasságban, alátámasztásban formakövetésben bármilyen rugótestnek, habrugónak vagy egy igazi hideghab tartómagnak. A kókusz szálszerkezete eleve olyan mint a fullánk vagy a pala. Egy irányba mozog vissza már csak törik. Ebből levezethető, hogy azokon a pontokon ahol folyamatos terhelés éri folyamatosan töredezik és egy idő után elveszíti az egyenletes alátámasztását.
A másik senki nem gondolja komolyan ha ez az anyag annyira jó mint amiket olvasni lehet róla miért csak 20 eft egy 90x200 as matrac? Vajon tőlünk nyugatabbra ahol az alváskultúra sokkal fejlettebb mint hazánkban senki nem használja illetve gyártja?
Vajon egy biomatrac Ausztriában milyen? Létezik egyáltalán vagy nem fedezték fel a kókusz hihetetlen természetgyógyászati hatásait? Vajon miért pocsékolnak egy ilyen szuper anyagot egyszerű kötélgyártásra vagy horgászháló előállítására? Persze nem versenysportági felhasználására....



Vajon miért nem arról beszélnek a biomatrac forgalmazók milyen egy igazi biomatrac? Vajon miért nem promótálják a lószőrrel töltött matracokat? Elképesztő élettani tulajdonságokkal, fantasztikus kényelemmel? Ja igen ...Azt egy kicsit nehezebb eladni, az alapanyag-beszerzéshez horrorisztikusan több pénz kell, és érteni kellene a matracgyártáshoz is.
Nyilván nehezebb eladni annak a vásárlónak aki 20 ezer Forintért szeretne biomatracot vásárolni, mikor egy normális tényleges biomatracból egy centi kerül körülbelül ennyibe. 
Inkább megy folyamatosan az átverés az értékesítő boldog, hogy realizált valamilyen árbevételt, a vevő pedig inkább nem néz utána mit vett csak megnyugtatja hamisan magát egy olyan hamis illúzióban melyben számtalan ember él manapság

Dóczi Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...